Categorii [???]
Schimbările muzicale pe care le trăim
La început nu a prea a fost muzică, muzica bună era interzisă, oamenii erau forţaţi să asculte piese de calitate la Europa Liberă, un post de radio interzis care te putea duce la închisoare prin vecinii informatori, dornici de a scăpa ţara de “inamicii patriei”.
Apoi s-a întâmplat ceva care a schimbat multe, totul a pornit de la nişte studenţi din Timişoara, s-a continuat la Bucureşti şi după câteva zile s-a consumat. O dată cu democraţia instaurată, românii au primit libertatea de a asculta ce muzică doresc, fără teamă, aşa cum este normal.
Dupa vreo 7-8 ani de acomodare cu libertatea alegerii, timp în care muzica românească era un analfabet fara pretenţii de versuri inteligente, linii melodice originale sau interpretări live de calitate, excepţie făcând rock-ul, romanii au făcut cunoştinţă cu hip-hop-ul.
Tinerilor le plăcea stilul dur, rebel şi critic asupra societaţii, oferit de cântăreţii de rap autohtoni. Astfel, Uzzi, Cheloo, Ombladon, Sişu, Rimaru au ajuns modele pentru tinerii români, impresionând prin versuri inteligente, îndemnuri la alcool şi ritmuri pline de bass.
Prin 2000, hip-hop-ul a decăzut în preferinţele românilor, învins de un duşman murdar, maneaua. Versurile manelelor referindu-se la banii pe care românii îi aveau şi îi aruncau pe unde apucau, la miile de femei pe care fiecare barbat le schimba zilnic şi la duşmanii invidioşi pe bogaţiile şi femeile maneliştilor, românii s-au îndobitocit, au încetat să-i mai citească pe Eminescu, Eliade, Barbu sau Bacovia şi au trecut la autorii contemporani, Guţă, Adi Minune, Salam sau chiar “regele sexului”, Romeo Fantastick.
Din fericire pentru cultura românească, maneua începe să piardă teren, în favoarea house-ului, curent muzical recent apărut în România, ca o reacţie la versurile fără pretenţii intelectuale şi la sunetele de acordeon ale manelelor. House-ul a intrat în preferinţele românilor cam de 2-3 ani şi va rămâne acolo foarte mult timp, zic eu.
Muzica a influenţat şi stilul vestimentar al românilor, astfel fetele adolescente purtau în picioare acele tractoare promovate de Andre, apoi baieţii purtau haine largi ca rapperii etc. În timpul manelelor a fost influenţa cea mai mare, ţara s-a umplut de tricouri cu Harrison, De Puta Madre, Gigolo Italiano 800$ şi mai nou, Cobra. Acum, o dată cu house-ul, toţi tinerii adoptă stilul “emo” din ce în ce mai des. Pe stradă vezi numai baieţi tunşi ca fetele, fete vopsite brunet cu câte o dungă roz, expadrile şi teneşi Converse cât cuprinde.
Să nu mă intelegeţi gresit, sunt oameni care au rămas fideli unui singur stil. Astfel au rămas rockeri care şi acum ascultă muzică din anii 70-80, rapperi care ascultă Parazitii, Mafia, Sisu&Puya si manelişti care nu au progresat deloc, tot muzica aia proastă o ascultă, poate pentru că alt gen nu îl înteleg.
De-alungul celor 18 de ani de după revoluţie, s-a schimbat şi modul în care oamenii ascultau muzică. Înainte se găseau numai casete, si acelea piratate pentru că cele originale costau prea mult pentru un tânar de 15-18 ani. Ţin minte că împrumutam casete cu Mafia şi le trăgeam pe casete bulk, pirateria era în floare încă de atunci. O dată cu apariţia calculatoarelor şi a internetului, situaţia nu s-a schimbat, pirateria încă există dar s-a îmbunătăţit metoda de “fura”.
Pirateria nu este un lucru bun pentru artişti, dar ei trebuie să înţeleagă că pirateria nu va disparea niciodată şi că vor trebui să caute să facă bani altfel. Cea mai bună metodă ar fi concertele, dacă artiştii ar canta live şi ar suna bine, românii vor plăti pentru a-i asculta.
Sunt curios ce muzică se va asculta în viitor, ce muzică vor asculta nepoţii noştrii şi ce efect va avea asupra lor. Orice s-ar asculta sper să nu ajung ca batrânii din ziua de azi care nu înteleg muzica actuală şi o blamează fără să-i acorde o şansă.
Data publicarii : 01 Oct 07
Categorie articol : Etapa 2, Concurs 1
Popularity: 3% [?]
Blogul autorului : http://www.militaru.net
Yahoo Messenger : militarru
Profil personal : Militaru
[…] Link catre tot articolul - nu uitati de a 5-a steluta Daca iti place acest blog si vrei sa fii anuntat cand apar articole noi, aboneaza-te la feed. Daca nu stii ce inseamna un feed RSS intra aici. […]
(Raporteaza comentariu)
“Expadrile şi teneşi” sa porti tu! Oamenii care i-au citit intr-adevar pe Eminescu, Eliade etc. poarta, eventual, espadrile si tenisi (sic!).
(Raporteaza comentariu)
Deidra, exprimarea a fost intentionata. Trebuia sa pun si ghilimele de rigoare, greseala mea.
(Raporteaza comentariu)
Adica ii ironizai pe cei care asculta house, desi tu insuti esti un admirator al house-ului? In cazul asta, trebuia sa pui intre ghilimele si “de-alungul”.
(Raporteaza comentariu)