Categorii [???]
Cum se face
As putea incepe sa enumar o serie de metode clasice, dar neah…
Ce rost ar avea sa incep sa spun ca trebuie sa procedezi ca la carte? Ce sens ar avea sa insir tot felul de metode pe care le puteti gasi pe orice blog sau forum? Cred ca toti stiti ca trebuie s-aveti continut original, sa comentati pe alte bloguri de succes, sa va inscrieti blogul in diverse topuri, sa faceti schimb de linkuri, si-asa mai departe. N-o sa mai repet aceste metode arhicunoscute, ci voi expune cateva metode alternative, poate mai putin discutate si comentate in blogosfera romaneasca.
Promovarea unui blog incepe odata cu primele posturi pe care le scrii. De ce? Pentru ca acestea sunt adevarata ta carte de vizita. Prima data cand intru pe un blog vizitez arhiva. Citesc primele insemnari si urmaresc evolutia in timp a stilului autorului. Nu de putine ori sunt impresionat de evolutia in bine sau in rau.
Unii posteaza filmulete si poze amuzante care-s amuzante si-atat. Si-asa n-ai cum sa razbesti. De fapt acelea nu sunt bloguri, ci gloabe… Poate ca-s prea dur, hai sa le zic siteuri de divertisment. Altii se tin de treaba si datorita inspiratiei sau poate, a intamplarii, ajung pe primele locuri in top, imbinand insemnarile personale cu divertismentul. Altii au un blog personal, in care isi exprima opiniile, isi expun trairile.
Ei bine, pe acestia din urma eu ii apreciez in mod deosebit. Asa ca, dupa mine exista aceste 3 mari categorii de bloguri: de divertisment, amestecate si personale.
Dar sa revin la subiect, mai exact, cum promovezi cel mai bine un blog? In primul rand, trebuie sa cunosti fenomenul numit blogging ca sa poti reusi cu adevarat. Trebuie sa urmaresti metodele prin care altii au reusit si sa le calci pe urme. Nu trebuie sa copiezi stilul altui blogger cunoscut. Trebuie sa-ti formezi propriul stil, unul cat mai personal, unul cat mai aparte. Adica sa nu te pierzi in multime, sa devii o personalitate, nu un simplu membru al societatii. Caci blogosfera e asemenea unei societati, cu lideri si plebei, cu bune si rele, cu destepti si prosti. Caci si blogosfera are uscaturile ei…
Dar, daca n-ar fi prosti, cine ar mai fi destept? Asa ca, cei care clacheaza trebuie luati drept exemplu negativ.
Din fericire acestia nu sunt in numar prea mare, poate pentru ca prostimea prefera inca hai cinci, My Space si alte siteuri “matrimoniale”.
S-o luam pe categorii:
Blogurile de divertisment:
Daca preferi doar sa pui doar filmulete de pe youtube sau poze amuzante, ar cam trebui sa-ti iei gandul de la un trafic prea mare. Daca ai un astfel de blog fa cam asa: Comenteaza pe mai toate blogurile cunoscute, pana iti iei ban. F-ati cont pe mai toate retelele sociale: reddit, digg sau Stumble si sustine ca celebrele filmulete sau poze va apartin in exclusivitate. Poate, prin cine stie ce ironie a sortii, vei avea succes si vei avea mii de vizitatori intr-o zi. Intr-a doua o sa ai 20, dar ce conteaza asta? Fa un print-screen al clasamentului blogurilor de pe trafic.ro si mandreste-te cu el… Daca esti elev sau student, nu uita sa le spui colegilor, de cate ori ai ocazia: Ba, ai vazut ce film am pus pe blog? Oau, trebuie sa vezi! Si asa vei avea inca 10-15 vizitatori fideli. Convinge-ti parintii si rudele sa intre pe net sa-ti citeasca “globul”, in acest mod vei strange inca vreo 2-3 “fani”. Blogosfera e ca o sita care cerne valorile, si tu vei avea o sansa foarte mica de a te evidentia. Mai mult ca sigur ca vei trece neobservat dar ai o sansa… Vrei s-o stii? Ei bine, ti-o spun… Treaca de la mine. Fa-ti o lista de messenger cat mai ampla, care sa cuprinda potentiali fani. Acestia trebuie sa aiba varste intre 13-18 ani, sa asculte manele si sa poata inteleage clipurile si pozele pe care le-ai pus pe blog, dar care sa nu inteleaga ca vrei sa castigi bani de pe urma lor. Eventual, spune-le sa apese pe reclamele Adsense, ca sunt frumoase si colorate, si-asa poate strangi si tu banii de-o bere si-o tigara pe zi. Cam atat pentru, tine, cel care care ai un blog de divertisment.
Blogurile amestecate:
Pentru ca fac si eu parte din aceasta categorie o sa fiu mai subiectiv si sa iau apararea exponentilor acestui “current”. Trebuie sa urmaresti siteurile ca digg sau reddit, sa citesti cele mai interesante stiri si sa le prelucrezi. Nu dureaza mult, doar cateva minute in cazul unei stiri mondene. In cazul review-ului unui film, poti sa descrii actiunea cu vorbele tale, dand detalii utile pentru cititori, subliniind ce ti-a placut si ce nu. Si-apoi, fiind indexat de catre Google, poti sa nu-ti faci griji. Mai ales daca trimiti mass-uri inteligente, nederanjante, care sa atraga comentarii si vizitatori. Bineinteles ca trebuie sa comentezi pe alte bloguri, pentru a atrage atentia asupra ta. Din cand in cand mai lanseaza o leapsa, pentru ca astfel vei primi foarte multe linkuri, astfel crescandu-ti numarul vizitatorilor dar si veniturile. Astea sunt sfaturile mele pentru cei care detin un blog amestecat.
Blogurile personale:
Blogurile personale sunt cireasa de pe tortul blogosferei, adevaratul motiv pentru care am devenit blogger. Pentru ca, citindu-le mi-am dat seama ca am si eu ceva de spus. Blogurile personale nu prea trebuie promovate. Ele trebuie descoperite. Daca esti un blogger care ai ceva de spus, daca ai opinii personale puternice, daca vrei sa demonstrezi ca esti cineva, atunci altii te vor promova pe tine. Nu e nevoie de altceva in afara continutului de calitate, stilului cat mai atractiv, subiectelor la ordinea zilei si unui strop de noroc. Daca esti descoperit de cine trebuie poti ajunge departe, asa ca profita de oportunitatea pe care ti-o ofera blogul tau. Atat am avut de spus despre blogurile personale.
Asa ca, urmeaza aceste sfaturi si poate ca vei avea success. Sau poate ca nu. Nimeni nu poate stii ce-ti poate rezerva blogosoarta.
Data publicarii : 08 Nov 07
Categorie articol : Etapa 1, Concurs 2
Popularity: 11% [?]
Blogul autorului : http://blogatu.blogspot.com/
Yahoo Messenger : [email protected]
Profil personal : blogatu
[…]Articol publicat pentru prima etapa a Concursului bloggeri.ro
Daca va place articolul, atunci votati-l[…]
(Raporteaza comentariu)
[…] Ce votez eu: Blogatul – “Cum se face” […]
(Raporteaza comentariu)
Bun simt plus Sinceritate plus Dialog cald = 1 vot
(Raporteaza comentariu)
Felicitari! Ai reusit sa punctezi cel mai bine ceea ce trebuia punctat despre bloguri in general.
Stii ce ma intreb totusi? Care din cele 3 tipuri de bloguri descrise de tine sunt cele mai “dese” prin tara noastra…
Succes la concurs! Ai votul meu!
(Raporteaza comentariu)
Parerea mea e ca majoritatea blogurilor sunt amestecate, urmate de blogurile personale si apoi de divertisment. Din cate am vazut din ce in ce mai multi isi fac bloguri personale.
(Raporteaza comentariu)
Cred ca ai spus bine. sunt din basarabia si dupa ce am fost numai pe netul international, abia peste 7 ani de practica mi-am deschis si eu un blog personal ca gata, rabufneam …
Succese voua, cititorilor!
(Raporteaza comentariu)