Categorii [???]
Open Source - este o solutie la nivel de mainstream?
Acum vreo şapte ani, Steve Ballmer, CEO la Microsoft, se referea la open-source şi la Linux, atenţie, open-source nu e echivalent cu Linux, cum nici Linux nu e echivalent cu open-source, ca fiind un cancer care afectează proprietatea intelectuală, asemănându-le cu comunismul. Desigur, de atunci s-au mai schimbat multe, iar Ballmer e cunoscut pentru exagerările sale, dar părerea sa nu diferă prea mult de cea a marilor corporaţii şi a ceea ce se poate numi mainstream.
Open-source e, în teorie, o idee foarte bună, care nu se aplică numai în industria software, ci în orice alte industrie. E frumos ca toate standardele să fie accesibile, să nu mai existe secrete şi să putem modifica/îmbunătăţii programele sau produsele de care avem nevoie. E frumos ca atunci când crapă un program, să te poţi uita pe sursele lui şi, dacă te pricepi, să îl poţi corecta, însă toate acestea nu ştiu dacă se potrivesc pe produse foarte mari şi pe piaţa mainstream, unde, pe lângă o concurenţă foarte mare, sunt şi foarte mulţi bani în joc.
Ca student, programator şi viitor angajat la o firmă de software, nu sunt atât de încântat de lumea open-source datorită faptului că modalităţile de a câştiga bani nu sunt atât de evidente ca în cazul aplicaţiilor comerciale. Desigur, se poate câştiga destul din instalare şi suport, există diferite forme de licenţe, cum ar fi GNU, care îţi protejează codul de cei care vor să câştige bani de pe urma lui, dar aş fi cam sceptic să lucrez în proiecte open-source. Inteligenţa costă, timpul costă, dezvoltarea costă, iar pentru o soluţie mainstream e nevoie de acestea.
Desigur, ca utilizator PC, n-aş vrea să dau o grămadă de bani pe cea mai mică aplicaţie, dar, cum scopul articolului e prezenţa open-source la nivel de mainstream, nu vorbim de produse triviale cum ar fi un editor de text sau de imagini sau chiar un browser.
Lucrurile nu sunt însă atât de alb/negru, adică nu se poate spune că soluţiile open-source nu sunt prezente deloc la nivel de mainstream, dar, deşi de la declaraţia lui Ballmer lucrurile au mai evoluat, încă nu văd ca open-source să domine acest nivel, ci doar să îşi facă treptat loc, mai ales în aplicaţiile orientate pe utilizator, unde se pot obţine donaţii şi proiectele se pot baza pe entuziasmul unei comunităţi (vezi Wikipedia sau Wordpress, dar ţine minte că proiecte populare precum Youtube sunt closed-source) şi mai puţin în aplicaţiile destinate corporaţiilor, industriei şi instituţiilor publice.
Data publicarii : 14 Oct 07
Categorie articol : DGeneration
Popularity: 2% [?]
Blogul autorului : http://www.catharticmedia.ro
Yahoo Messenger : catharticmedia
Profil personal : Andrei
Din câte ştiu eu, UE marşează enorm pe open-source atunci când vine vorba de instituţiile publice. Mai ştiu sigur că, atunci când România a decis să colaboreze cu MS, acum vreo doi ani de zile, dinspre Bruxelles s-au auzit parlamentarii europeni cum murmurau dezaprobator. Drumul este deja trasat, iar Europa, cel puţin, va face absolut tot ceea ce poate pentru a se opune Richmond-ului. De asemenea, mai ştiu că nemţii au trecut la implementarea pe scară largă în instituţiile publice, plecând chiar cu cele din vârful ierarhiei statale, şi că nu sunt singurii ce fac asta şi că mai sunt câteva state ce studiază deja sistemul şi posibilităţile de implementare. Şi atunci, cum rămâne cu “open-source e bun doar pentru utilizatori”? E ceva ce-mi scapă mie?
Baftă, oricum. Şi felicitări pentru un material bine scris şi legat.
(Raporteaza comentariu)
Ar fi doua probleme. 1, Nu inteleg ce definesti tu ca mainstream, 2, nu imi dau seama de unde ai observat ca: “încă nu văd ca open-source să domine acest nivel, ci doar să îşi facă treptat loc, mai ales în aplicaţiile orientate pe utilizator”. Mie mi se pare ca este taman invers. Nu gimp sau gaim (acum pidgin) domina piata pe clasa lor ci apache. Nu prea vad cum este apache-ul orientat spre utilizator (poate cu portul 80) si, in general, aplicatiile si os-urile de succes open-source sunt in data center-uri nu pe mesele utilizatorilor.
(Raporteaza comentariu)
intra pe majoritatea site-urilor de companii mari si o sa vezi ca sunt asp sau in cel mai fericit caz, jsp. oricum, recunosc ca am scris si vreo 2-3 prostii in articolul meu.
(Raporteaza comentariu)