Categorii [???]
un ultim pas…
Ca să fie în “mainstream”, un obiect, o idee, o tendinţă sau un soft trebuie să îndeplinească trei condiţii. Să fie peste tot, ceva de care ne lovim des, să fie disponibil, fără un mare efort, publicului larg şi să fie uşor şi accesibil maselor.
Despre software-ul open source se poate spune că este relativ peste tot deoarece, vizibil sau nu, interacţionăm cu el aproape în fiecare zi. Este în pagina pe care o accesăm, este în mail-ul pe care îl deschidem, în pachetele pe care le primim, în vocea pe care o auzim la telefon şi, uneori, chiar în maşina pe care o conducem. Dacă ne gândim că mai bine de jumătate din primele 500 de companii din topul Fortune au şi sisteme Open Source în data center-urile lor, ne dăm seama că open source-ul este peste tot şi ne lovim mai des decât credem de el.
Disponibilitatea soluţiilor open source vine din chiar ideea de creaţie a acestui tip de software. Dezvoltarea se petrece într-o comunitate online, totul este transparent, oricine poate să aducă un aport cât de mic, oricine se poate simţi zeu pentru o zi deoarece a raportat o eroare. Toată această filosofie a dus la o disponibilitate pe care soluţiile closed source nu o au. Software-ul open îl iei pur şi simplu şi îl instalezi. De unde? De oriunde. În ce stadiu? În ce stadiu doreşti, poţi să-l iei chiar din stadiul pre-alfa, imediat ce un dezvoltator a comis codul pe cvs.
Softul open source este şi nu este uşor şi accesibil maselor. Unele softuri open sunt uşor de instalat, uşor de utilizat, uşor de întreţinut, uşor de updatat şi cu un ajutor facil. Altele, evident, nu. Trebuiesc compilate, patch-uite, configurate prin fişiere kilometrice scrise după o sintaxă fixă ce se aseamănă cu un limbaj de programare, au interfeţe (dacă le au) greoaie şi cu un ajutor inexistent. Nici unele soluţii closed source nu sunt foarte prietenoase maselor, desigur, nu am auzit pe la toate colţurile despre cum se face o replicare în Oracle sau cum se inserează raw device-uri într-un sybase, dar am auzit pe toată lumea cum se dă pe mess, cum mută icoane de colo-colo şi cum a printat una sau alta.
Software-ul open source devine din ce în ce mai prietenos, platforme precum gtk şi qt sunt portate şi pe sisteme closed source cu acces la masele mari, Linux-ul şi BSD-ul au devenit mai prietenoase, mai accesibile, Solaris-ul este parţial deschis, la fel şi Apple-ul, însă, pentru a fi cu adevărat în mainstream, mai trebuie să facă un singur pas: să fie recunoscut de către mainstream ca uşor şi accesibil.
DeMaio
Data publicarii : 13 Oct 07
Categorie articol : DGeneration
Popularity: 2% [?]
Blogul autorului : http://www.demaio.info
Yahoo Messenger : bogdan.liviu
Profil personal : DeMaio
Alte comentarii
Lasa un comentariu