Categorii [???]
Memoria cache interna
Cu totii ne-am intrebat la un moment dat ce inseamna memoria cache si mai precis atunci cand am aruncat ochii peste caracteristicile unui procesor - definit in continuare prin CPU(Central Processing Unit) sau microprocesor. La ce ne trebuie si cum funcioneaza vom afla in cele ce urmeaza.
De fiecare data cand apasam o tasta, miscam “soricelul” sau actionam un click aceste actiuni sunt trimise catre CPU sub forma de instructiuni. Microprocesorul preia instructiunile, le prelucreaza si apoi le executa. Pentru aceste a duce la indeplinire aceste actiuni microprocesorul are nevoie de memorie.
Pentru ca necesitatile de memorie depasesc cerintele de prelucrare si pentru a pastra memoria ieftina, aceasta este distribuita pe dispozitive ce sunt mai lente decat microprocesorul. Prin urmare, pentru a utiliza corespunzator viteza de calcul se determina o ierarhizare a memorie, incepand de la cea mai rapida la cea mai lenta.
Memoria cea mai rapida este memoria cache interna, fiind urmata de memoria cache externa, RAM, disc. Memoria cache este la randul ei divizata pe mai multe nivele. In general se gasesc doua nivele dar exista si procesoare care au trei nivele. Primul nivel(L1) este cel mai rapid. Rapiditatea este data de marimea memoriei cache. Cu cat aceasta este mai mare cu atat viteza ei scade. Acesta nu este singurul factor dar este unul din cele mai importante.
Sa presupunem urmatorul caz. Pe un calculator cu memorie cache L1 de 128Kb se afla un program care iti citeste de la tastatura numele, apoi il afiseaza pe monitor. Un program mic ce necesita doar 2Kb spatiu de memorie. Pe acelasi calculator se afla si alte zeci de alte programe. Un utilizator porneste primul program, isi introduce numele si i se afiseaza rezultatul. Apoi ruleaza un program cu necesitati de memorie mai mare. Sa zicem 120Kb. Dupa aceea paraseste calculatorul. Peste cateva minute apare un coleg care porneste si el primul program. Acesta va rula aproape instantaneu.
Ce se intampla mai exact in aceasta situatie. Cand primul utilizator incarca programul de 2Kb acesta este transferat in memoria cache si apoi preluat de microprocesor si executat. Dupa executie si in timpul acesteia programul ramane in memorie. La fel si la cel de-al doilea program luat. La sfarsitul executiei memoria cache va mai avea doar 6Kb spatiu disponibil, restul fiind opcupat de cele doua programe. In momentul in care colegul primului utilizator lanseaza primul program in executie(cel de 2Kb), procesorul va cauta mai intai in memoria cache sa verifice daca acesta se afla acolo. In cazut nostru acesta exista deja, prin urmare va fi rulat direct de acolo.
In concluzie, atunci cand mergem la cumparaturi pentru un CPU este foarte important sa ne uitam la memoria cache. Cu cat mai multa cu atat mai bine banuiesc ca ati putea zice. Intr-adevar dar nu si pentru L1, nivel ce nu dupa parerea mea nu ar trebui sa scada sub 128Kb sau sa depaseasca 512Kb.
Deoarece sunt presat de timp nu pot spera decat sa va fi fost de ajutor. Spor la cumparaturi sau la ajutat prietenii
Data publicarii : 08 Oct 07
Categorie articol : Etapa 3, Concurs 1
Popularity: 3% [?]
Blogul autorului : http://cha0sblog.de
Yahoo Messenger :
Profil personal : cha0s
am mai aflat si eu cate ceva!
(Raporteaza comentariu)
[…] iti place articolul, intra, pe bloggeri.ro si […]
(Raporteaza comentariu)