Categorii [???]
1900
In Larnaca, Cipru, undeva ascuns pe o strada laturalnica, un micut restaurant ce aduce aminte de filmele americane clasice, o micuta bijuterie intr-un orasel plin de istorie.
Primul film care imi vine in minte este “Casablanca”. Are ceva din acel aer boem, aerul povestilor de iubire, aerul perioadei interbelice. Anii 40’, 50’ si 60’ sunt aici, dar si o atmosfera mult mai indepartata decat aceste perioade.
In fundatia restaurantului sunt bine ascunse, sub un strat mare de lut, pietrele ce candva aparau castelul din Famagusta. Imperiul Otoman, prin navalirea in insula Afroditei, a dorit sa stearga de pe fata pamantului tot ce insemna acesta fortareata, mandria Famagustei. Pericolul pe care-l prezenta ascunderea acetor pietre, le-a facut sa fie si mai pretioasa pentru ciprioti. De aceea, micutul restaurant a devenit un simbol patriotic viu.
In 1993, Maria Pyrogou, un artist desavarsit, are o idee venita din sufletul sau mare. Astfel, prinde viata acest colt de rai numit Restaurantul 1900. Jurnalistul Marios Dianellos o ajuta si construieste undeva la parter, acolo unde se afla barul de zi, un colt unde poti sa-ti petreci o intreaga dupa-amiaza cu prietenii. Sus, restaurantul iti taie rasuflarea acestui secol si te duce undeva departe.
Numele acestui loc minuntai este strans legat de primul pavaj din Larnaca, ce a fost pus in anul 1900, chiar pe strada din fata acestui restaurant.
Bogata varietate a meniului, ce te intampina, te face sa te gandesti la o armata de bucatari. Dar si aici, Maria, iti rezerva o surpriza, ea fiind singurul bucatar pasionat ce gateste. Cealalta pasiune a ei se regaseste pe peretii restaurantului, care iti dau senzatia ca te afli intr-un muzeu.
Restaurantul are patru camere si o micuta terasa cu numai trei mese, ascunse undeva intre tufele de trandafiri salbatici. Desi ramasa in paragina si fara privelisti deosbite, se poate totusi mandri cu batranul si respectabilul vecin de vis-à-vis, muzeul Pierides.
Din pacate, o noua cladire a bancii cipriote ne scoate din perioada in care ne invita acest restaurant si ne trezeste destul de serios la realitate. Pe terasa ramane, de preferat, sa-ti servesti cafeluta undeva pe inserat, atunci cand nu poti vedea decat acei minunati trandafiri ce emana un miros superb, parca special. In restul timpului, ai de unde alege intre incaperile restaurantului: camera frantuzeasca, unde o poti asculta in liniste pe Edith Piaf, camera italieneasca unde te simti ca acasa, find inconjurat de o atmosfera materna sau camera centrala cea care m-a facut sa ma gandesc la Casablanca.
Aceasta din urma este o camera a artei, plina de romantism, unde poti admira o intreaga colectie de tablouri si expozitii de ceramica, lucrate manul de artisti locali cat si de Maria.
In holul primitor, din care pornesc toate aceste incaperi, se afla o bibloteca variata cu carti de vanzare, carti ce te fac sa ramai pe loc pentru mult timp. Aranjamentul, te face sa te simti in vizita la bunici. Si daca esti atent descoperi printre carti dulceata bunicii, o cafeluta si desigur, ochelarii bunicului.
Barul, este compus in acelsi stil roamntic : o casa de marcat cu clopotel, geniala, si un telefonl masiv cu receptorul mare. Toate acestea sunt sunt acolo datorita Mariei Pyrogou si prietenului ei Marios Dianellos si servesc scopului lor, acela de a te invita la meditatie.
Multumesc 1900, m-ai facut sa ma simt printre straini, acasa.
Data publicarii : 08 Oct 07
Categorie articol : Etapa 3, Concurs 1
Popularity: 2% [?]
Blogul autorului : http://alinul.wordpress.com
Yahoo Messenger :
Profil personal : Alin
[…] Articol participant la ultima etapa din concurs, pe care il poti vota aici: http://bloggeri.ro/2007/10/08/1900.html […]
(Raporteaza comentariu)
Abia acum am reusit sa citesc articolul. Am atatea amintiri frumoase legate de Cipru. Am fost in Larnaca, Nicosia, Limassol in perioada ‘78-’83. Ai descris foarte frumos atmosfera de acolo. Am publicat si eu pe blogurile mele amintiri din Cipru.
Aici, la concurs am scris despre o tara mai recent vizitata: Coreea de Sud. Felicitari!
(Raporteaza comentariu)