Categorii [???]
Ce înseamnă muzică românească
Când vorbim despre peisajul muzical românesc nu trebuie să ne luăm după ce apare pe Atomic, ce auzim la radio sau mai ales cine apare mai des in Bravo sau alte reviste de nici 2 lei (sunt ieftine ca ziarele). Trebuie să ne luam după ce ascultă poporul. Există desigur şi acei români ascultaţi de alte popoare (Zamfir de exemplu). De la piesa “Vine poliţia” (Verdikt), care a fost înregistrată într-un dormitor la microfon Genius, până la noul disc Activ, presupun că ştiţi şi voi ce s-a mai întamplat pe fondul muzical al ţării.
Istoria însă începe cu mai mult timp în urmă, prin anii 30, cam pe când s-a fondat firma Electrecord SA. Iar acest “peisaj” s-a format uşor, s-a dezvolat şi a trecut prin mai multe faze. Câteva dintre acestea ar fi:
- George Enescu;
- succesul muzicii populare;
- apariţia folkului si trupelor rock;
- şlagerele (interpreţii de muzică uşoară);
- declinul muzicii uşoare şi populare de după revoluţie;
- declinul rockului la mijlocul anilor 90 (Phoenix, Iris, Holograf, CC, Voltaj etc.);
- muzica dance (Valahia, 3 Sud Est, N&D, Animal X);
- aparţia manelelor (Minune, apoi Guţă şi toţi ceilalţi);
- organizarea mai bună a underground-ului românesc (rap, metal şi acum drum&base);
- diversitatea şi popularitatea în creştere a muzicii de club (houseri şi DJ).
Da, acum în România se poate asculta cam orice gen de muzică, interpretată de artişti români, cu un bonus. Avem un gen unic cu care “ne putem mândri” şi nu, nu putem spune că face parte din cultura ţării (că atunci am recunoaşte că suntem proşti). Vorbesc desigur despre manele, acea muzică omniprezentă care aduce bani interpreţilor nu prin vanzări de discuri, ci prin concerte.
Pe MTV avem desigur muzică de proastă calitate (excepţie Paraziţii) cumpărată de la Marius Moga sau copiată de la americani. Mă distrează mai ales videoclipurile gen “portorican family” de la trupele ca Simplu, Alex şi alţii. Radioul terfeleşte valorile.
Pe plan live, culmea e că cei mai mulţi bani îi fac artiştii din festivaluri. Datorită publicului obişnuit să nu dea bani pe discuri sau bilete, trupe bune cu experienţă de concerte cântă în aer liber muzică slabă. Mă refer la Iris, Voltaj, Holograf, Simplu (dansează), Sistem (dau în butoaie) şi Direcţia 5. Bravo lor, cred că ei sunt singurii de la noi care pot trăi din muzică. Mai vor o bucată din felie şi alţii care nu ştiu să facă show, dar ei se prind mai greu că nu prea ţine cu playback (Anna Leskova e lame).
Bun, ce a mai ramas de zis? Mai există manageri, compozitori, multă piraterie şi desigur scena underground. Înainte erau nişte oameni de gaşcă, prieteni cu paharul, care abia îşi permiteau corzi la chitară şi repetau înfriguraţi în săli unde instalaţia electrică era o mare problemă. O făceau din pasiune. Acum sunt alţii, tineri, care au bani de echipament muzical, dar poate nu la fel de mult talent. Conceptul de băieţi de cartier se pierde încet în ceaţă, lăsând loc pentru acei bine ştiuţi MC, DJ şi trupe de metal. Toţi şi-au format un public mic dar devotat, iar unii mai buni au ieşit şi din ţară (Negură Bunget, God etc.).
591 de cuvinte
Aşadar, peisajul muzical românesc e din ce în ce mai divers, în continuă dezvoltare, deşi faţă de alte popoare suntem ca în epoca de piatră. Radioul şi televiziunea promovează fecale şi manelele ne fac ţara de ruşine. Totuşi avem şi succese, există români cărora le pasă, există talent şi potenţial, chiar dacă un lucru e clar la noi: muzica nu prea aduce bani.
Data publicarii : 30 Sep 07
Categorie articol : Etapa 2, Concurs 1
Popularity: 4% [?]
Blogul autorului : http://www.alexblog.eu
Yahoo Messenger :
Profil personal : alextg
[…] aici articolul al doilea scris pentru concursul de bloggeri. Sunt foarte mândru şi mulţumit de cum a ieşit şi vă invit să-l citiţi: Când vorbim despre […]
(Raporteaza comentariu)
Bravooo… ai promis ca o sa fie mai bun
Este!
Am onoarea de a fi primul ce iti da nota… 5 boabe de la mine
Frumos!
(Raporteaza comentariu)
Haha am vazut-o o data pe Ana Lesko in concert… penala rau! in afara de “hai baieti,veniti mai aproape’, altceva nu stia sa zica.
Si legat de articol, e bunicel!
(Raporteaza comentariu)
Bravo … e ok
P.S. ALex .. ala cu Yamasha e mic si plin de fitze cand o venit aici la oradea in concert
(Raporteaza comentariu)
e totusi prea subiectiv articolul! Iris si Holograf nu intra in aceeasi categorie cu Smiley sau Simplu. Daca ar fi sa ma iau dupa articolul tau ar insemna ca singura muzica demna de ascultat in Romania produsa de romani ar fi cea underground si Parazitii.
(Raporteaza comentariu)