Categorii [???]
Radiourile locale, incotro
Am ales pentru ultima etapa a concursului, un subiect despre care am scris pe blogul meu in luna iulie a acestui an si anume, despre radiourile locale.
In ultima vreme, mai umblu prin tara si observ o boala acuta a FM-ului romanesc. Monopolul local al marilor retele si lipsa de concurenta, implicit de optiuni, sufocand efectiv radiourile locale, ca intr-un final aceastea sa fie vandute de voie sau de nevoie.
Multi idioti cu mintea ingusta ar spune “da dar merita pentru ca radiourile locale nu mai au nimic de zis”. Serios? Ia mai ganditi-va!
Eu, ca om de radio, urmaresc acest fenomen din anul 1993, cand prima statie de radio s-a deschis in Buzau. Virusul pentru radio, l-am prins la una din statiile locale din oras, undeva prin 1995.
De-a lungul timpului, am avut ocazia sa ascult foarte multe posturi de radio locale si nu numai. Erau vremuri bune. Erau emisiuni de toate felurile inclusiv specializate, era muzica buna, erau oameni, erau programe care se intindeau pana tarziu in miezul noptii, cand telefoanele inca sunau cu neincetare. Unde sunt acele vremuri va intrebati? Ei bine acele vremuri au apus o data cu aparitia marilor retele.
Prima din ele a fost Radio Contact. Nu a reprezentat o amenintare foarte mare pentru radiourile locale, deoarece acestea aveau ascultatorii lor fideli care erau considerati in interior ca o familie. Era un feeling ciudat sa asculti un radio din capitala, de care nu te lega absolut nimic. Gluma s-a ingrosat insa, dupa ce Radio Contact a fost cumparat de Kiss FM. Un radio care la un moment dat oferea ceva cu totul diferit fata de “locali”.
Nu a reprezentat o amenintare foarte mare nici reteaua asta, pana nu a inceput promovarea agresiva. De aici a inceput decadenta radiourilor locale.
Firmele mari si nu numai, preferau sa-si faca reclama mai repede la retelele nationale decat la radiourile locale, si asa scadeau incasarile, la fel ca si salariile si uite asa se ajungea la vanzare.
In ziua de azi, umbland prin tara, observ tot mai multe radiouri locale cu probleme. Ba se aud prost, ba nu au oameni profesionisti, ba lipsesc emisiunile de specialitate si multe altele.
Stau si ma intreb acum ce pazeste institutia numita CNA? Pana acum ceva vreme, sustineau ideea de radio local, asta pana cand au dat de gustul banului si au dat cele mai multe licente pe un singur oras, retelelor mari, dezavantajand astfel radiourile locale.
Pana cand si pana unde vor mai merge magariile astea de care toata lumea s-a prins pana acum?
Ca si cand nu ar fi de ajuns, acelasi CNA, aproba in continuare cumpararea radiourilor locale de catre retelele mari, acestea din urma desfiintand tot ceea ce inseamna program local, pentru a retransmite mizeriile pe care le dau ei de la Bucuresti.
Aruncand un ochi pe piata radioului romanesc, vad 3 retele dominante (Kiss FM, Radio 21, PRO FM), care nu fac absolut nicio diferenta ca format si o alta care are ceva de spus (Europa FM) si merita sa fie pe piata nationala.
Iar acum stau si ma intreb, de ce a dat voie CNA la atatea retele pe acelasi format? Pentru ce? Toate ma imbaxesc cu aceleasi rahaturi comerciale care cica sunt hituri, acelasi reclame multe si proaste si sa nu uitam de animatia care nu are nici un fel de logica sau tenta informationala, care ma intereseaza pe mine ca locuitor al unui oras de provincie.
Ma uit la multe orase din tara, care nu mai au niciun radio local. Cum e posibil asa ceva domnilor de la CNA? Cum se poate sa lasati intr-un oras asemenea radiouri, care practic nu aduc nimic concret pentru omul care vrea sa asculte si altceva decat (s)hit radio?
Ma enerveaza faptul asta, ma enerveaza idiotii care spun… lasa domnule, e bine ca au vandut radio cutare din oras si ca l-a cumparat o mare retea, ca astia fac emisiuni bune dom’le.
Fac un MARE ***** dom’le! Unul mare si urat mirositor. Mie ca cetatean de provincie, nu-mi ofera nimic relevant. Nu ma intereseaza pe mine, cetatean buzoian de exemplu, ce se intampla in Bucuresti. Vreau informatie locala. Vreau sa ascult muzica ce are succes aici, pe plan local, nu national sau de Bucuresti. Vreau sa aud oameni de aici, de la mine din oras.
De ce toate astea sunt pe cale de disparitie?
Este adevarat ca o parte din vina o poarta si patronii, care nu mai investesc in radio efectiv, in aparatura si implicit in salariile personalului, dar sa nu ne batem joc de ceea ce inseamna radio local. Sa nu reducem la tacere singurul mod prin care se poate asculta in FM ceea ce isi doreste cu adevarat cetateanul de provincie. Vina apartine tot CNA pentru faptul ca pe local, dau licente unor oameni care habar nu au cu ce se mananca radioul, sau unora care nu au alt interes decat sa spele bani prin intermediul unor asemenea institutii media.
Ceea ce este mai trist, este ca si retelele nationale devin tot mai putine. Cele mici sunt cumparate de cele mari. Si uite asa optiunea noastra de a alege dispare incet, incet, pentru ca majoritatea retelelor existente la noi la ora actuala, difuzeaza exact aceeasi muzica si au acelasi format.
Romania va avea in cativa ani maxim 5 radiouri (retele) mari si late, daca lucrurile vor continua sa evolueze in aceeasi directie.
Rusine CNA! Ati distrus mass-media romaneasca. Atat cea audio, cat si cea vizuala. Toata ziua nu mai ai ce vedea la TV, sau ce auzi la radio, pentru ca licentele apartin unor oameni cu alte interese decat acelea care ar trebui sa deserveasca mass-media.
Sper ca intr-un viitor apropiat, institutiile abilitate in a monitoriza si autoriza mass-media, sa se trezeasca la realitate si sa faca ceea ce trebuie facut.
Pana atunci inchei cu un slogan… NU UCIDETI RADIOURILE LOCALE! Din pacate… acestea sunt o specie pe cale de disparitie…
Faceti ceva pana nu e prea tarziu! Nu uitati faptul ca voi va luati salariile de la bugetul de stat! Buget la care noi, cetatenii cotizam multi bani. Incepeti sa lucrati o data pentru totdeauna in interesul cetateanului, nu in interes personal!
Data publicarii : 08 Oct 07
Categorie articol : Etapa 3, Concurs 1
Popularity: 3% [?]
Blogul autorului : http://buzoianu.blogspot.com
Yahoo Messenger : dj_moraless
Profil personal : buzoianu
Bravo
(Raporteaza comentariu)
(Raporteaza comentariu)
am prins febra posturilor locale, sunam la emisiuni specializate, am invatat sa fac radio intr-un asemenea loc (facea parte dintr-o retea mica atunci - deea. nu era axat pe muzica electronica). intr-adevar, posturile locale incep sa se ofileasca…nu e vina marilor retele aici ci a patronilor care nu investesc in locale. radio guerrilla primeste foarte multe mailuri de la persoane din provincie care pur si simplu ne cheama in orasele lor sa ducem si altfel de muzica, altfel de atitudine ei fiind satui de marile retele. problema trebuie privita din multe unghiuri. “cand ma voi face mare” vreau sa infiintez post local (asta daca voi avea destui bani sa merg pe pierdere sau pe 0, ca profit mai greu) si sa-l sustin cat pot de bine…sa fie local 100% cu informatii si muzica, tot.
(Raporteaza comentariu)
Ce usor e sa spui… din pacate majoritatea radio-urilor nu isi permit sa nu aiba audienta si, implicit, profit. Pentru ca o audienta mare inseamna un tarif mai mare al publicitatii, rezultand, teoretic, un profit mai mare. In Romania prea putine radio-uri fac meserie adevarata. Nu voi da exemple, deoarece risc sa fiu subiectiv. Iar ce visezi tu Petru e cam cioara de pe gard… Si eu imi doresc un radio care sa nu fie influentat politic, care sa imi ofere muzica diversa etc… si inca mai sper in asta…
(Raporteaza comentariu)